lunes, 25 de febrero de 2013

Curiositats

Per què plorem quan tallem ceba?

Dintre de les cèl·lules de la ceba es troben uns compostos amb sofre. Quan es talla, aquestes cèl·lules sofreixen una reacció química que les transforma en molècules que s'alliberen a l'aire. Amb la humitat que tenim als ulls es forma àcid sulfúric creant una sensació de cremada. Aleshores el cervell reacciona i ordena als ulls que produeixin més quantitat d'aigua (llàgrimes).

 Plorem quan tallem ceba com a mètode de protecció als ulls.

Trucs per a evitar que ploren els ulls al tallar ceba:

- Tallar la ceba amb aigua freda així, els compostos sulfurats s'alliberaràn però reaccionaran amb l'aigua en lloc de reaccionar en els teus ulls.

- Congelar la ceba al voltant d'uns 10 minuts abans de tallar-la així la temperatura freda alentirà la seua reacció

Curiositats

A casa es beu de vegades café descafeïnat. En una classe de química vam veure que una forma de llevar-li la cafeïna als grans de café era llavar-los amb un líquid anomenat diclormetà. He buscat quin tipus de producte és i aquestes són les seues propietats i característiques:
  •  S'utilitza com a disolvent industrial i per a eliminar la pintura o netetjar les parts de la cpu de l'ordinador.
  • L a inhalació del diclormetà té un efecte narcòtic que entra fàcilment als pulmons.
  • Si entra en contacte amb la pell, pot ocacionar cremades.
 En conclució, diré a casa que val més la pena beure el café no descafeïnat.

Mescles en productes quotidiants

Molts dels productes que utilitzem diariament estan formats per mescles molt diverses.
En aquest cas com a producte quotidià utilitze un shampoo.
 

Aquest shampoo és una mescla homogènia, és a dir, a simple vista pareix un sol producte però està format per la mescla de diferents productes per a donar frescor, un olor determinat, un color, hidratació... com: Aigua, sulfat de sodi laureth, cocamidopropilbetaina, clorur de sodi..


Per tant, sabem que les mescles es troben molt al nostre dia a dia.










domingo, 24 de febrero de 2013

Carrers de la ciència


Per Castelló es troben carrers amb noms de cienifics, però per qué reben aquest nom?
El meu grup i jo vam anar una vesprada al carrer Padre Tosca per saber l'origen d'aquest nom. Vam preguntar diverses persones que passaven pel carrer i vam trobar açò:

http://youtu.be/NfZKWQ0F6yU

http://youtu.be/h91UdrU8ng0

http://youtu.be/7O8Sufg66NU

 http://youtu.be/Cfo1SNXrtWk


 

Exemple de separació magnètiga

Com separar una messcla d'arena i llimadures de ferro?

http://youtu.be/9u9tWDPX2tc

6. Destil·lació

Procediment per a separar dos lìquids que no es poden mesclar i que bullen a temperatures diferents o també per a separar un líquid amb un sòlid dissolt.
 La mescla es calfa, quan apareix el punt d'ebullició del primer líquid aquest s'evapora i passa pel tub i es refreda i es condensa formant-se amb un líquid que s'avoca a un altre recipient i el dos líquids ja estan separats.


5. Decantació

És el procediment adequat per a quan es vol separar dos líquids que no es poden mesclar, per exemple l'oli amb l'aigua. Es fa servir un embut de decantació format per una vàlvula que obrint-la fa passar el l'íquid amb major densitat sepant-lo de l'altre.


 Imatge del google imàgenes.

4. Separació magnètica

Quan un dels components de la mescla és un metall ferromagnètic el procediment adequat és la separació magnetica fent servir un imant. En aquest cas la mescla està formada per sorra i llimadures de ferro, després  agafem l'imant i el posem sobre la mescla. Totes les llimadures de ferro queden pegades a l'imant:





3. Cristal·lització

Adequada per a quan volem separar un sòlid dissolten un líquid. El líquid s'evapora i el sòlid es queda amb forma de petits cristalls. En aquest cas aigua amb sal i sulfat de coure.
Aigua amb sal:




Aigua amb sulfat de coure:

2. Filtració



Per a separar un sòlid insoluble amb el líquid en que es troba fem servir la filtració. En aquest cas la mescla està formada per sorra i aigua. Per a separar-ho utilitzem un paper de filtre on s'avocarà la mescla deixant passar l'aigua però la sorra es quedarà sobre el paper de filtre.





1. Garbellament

Aquest procediment el podem utilitzar per a separar mescles sòlides quan un dels components te una mida molt diferent al altre component, com és el cas de l'arena de grava.
Hi ha garbells de moltes grandàries diferents.

domingo, 17 de febrero de 2013

La separació de mescles

Per a separar mescles hi ha molts diferents mètodes, perquè no totes les mescles es poden separa utilitzant el mateix mètode.
Durant aquesta avalució al laboratori hem vist diferents mètodes per a separar mescles, més senzills i d'altres més complexos:
1. Garbellament.
2 .Filtració.
3. Cristal·lització.
4. Separació magnètica.
5. Decantació.
6. Destilació.