sábado, 15 de junio de 2013

Element de la taula periòdica, el sofre

Es tracta d'un no metallde color groc, bla, fràgil, lleuger, desprén una olor característica d'ou podrit en mesclar-se amb hidrogen i crema amb flama de color blau desprenent diòxid de sofre (SO2). És insoluble en aigua però es dissol en disulfur de carboni (CS2). És multivalen.
En fondre el sofre s'obté un líquid que flueix amb facilitat format per molècules de S8, però si s'escalfa el color es torna marró quelcom rogenc i s'incrementa la viscositat.
 És un element molt abundant en l'escorça terrestre. En forma nativa es troba en les proximitats d'aigües termals, zones volcàniques i en menes de cinabri, galena, esfalerita i estibina, i s'extrau per mitjà del procés Frasch.
Usos:
El sofre s'usa en multitud de processos industrials com la producció d'àcid sulfúric (H2SO4) per a bateries, la fabricació de pólvora i el vulcanitzat del cautxú. El sofre té usos com fungicida i en la manufactura de fosfats fertilitzants. Els sulfits s'usen per a blanquejar el paper i en llumins. El tiosulfat de sodi (Na2S2O3) o d'amoni ((NH4)2S2O3) s'empren en la indústria fotogràfica com a «fixador» ja que dissol el nitrat de plata (AgNO3); i el sulfat de magnesi (MgSO4 , també anomenada sal Epsom) té usos diversos com laxant, exfoliant o suplement nutritiu per a plantes.

No hay comentarios:

Publicar un comentario